Založ si blog

Okolo sveta po vlastných

Len si tak kráča

Tridsaťročný Ír James Thomas sa rozhodol prejsť 15 krajinami na 3 kontinentoch len s detským kočíkom a vlastným odhodlaním urobiť niečo veľké. Púťou sa snaží prilákať pozornosť ľudí na hladujúce deti v západnej Afrike a taktiež motivovať nových dobrovoľníkov k aktivite. Ochrannú ruku nad jeho cestou drží nezisková organizácia UNICEF, ktorej členom je aj sám James Thomas. Kráčať začal v januári 2012 zo Škótskeho Edinburghu a do cieľovej destinácie – mesto Dunedin na Novom Zélande, plánuje prísť za 2 roky. V týchto dňoch sa nachádza v Bratislave.

Celú výbavu nosí v detskom kočíku

Mladý fotograf James Thomas nazval svoju cestu „Just going for a STROLL“ čo znamená „Len tak ísť na prechádzku,“ ktorá bude trvať približne 2 roky. Keď na začiatku roka 2011 oznámil svojej rodine, že chce peši prejsť na druhý koniec Zeme, označili ho za blázna. James si ale ide za svojim cieľom, doslova. Celý jeden rok strávil prípravou na cestu dlhšiu ako 12 000 míľ, išlo najmä o výpočty, zisťovanie pomerov v jednotlivých krajinách a samozrejme o psychickú prípravu.

Skôr ako odišiel, predal celý svoj majetok, nechal si iba notebook, mobilný telefón a fotoaparát. Výrobca detských kočíkov mu poskytol kvalitný terénny kočík, do ktorého si James naložil všetko potrebné na prežitie. Naplnený kočík váži približne 60 kilogramov a dá sa v ňom nájsť aj špeciálna hojdacia sieť, v ktorej chodec spáva.

Jamesova cesta má viacero významov, za najdôležitejší pokladá snahu upozorniť a vyzbierať peniaze pre hladujúce deti zo západnej Afriky; chce motivovať mladých ľudí k dobrovoľníctvu a potrebe pomáhať iným, aj keď ich nepoznáme; počas prechádzky chce informovať o činnosti a aktivitách organizácie UNICEF. Okrem dobročinných aktivít si James svojim putovaním plní vlastné sny: spoznáva nové krajiny, kultúry a ľudí, zisťuje svoje osobné možnosti, učí sa tešiť z maličkostí typu teplá sprcha, voňavá káva, atď. a v neposlednom rade, ako správny fotograf robí veľa fotiek.

Celú svoju púť zdieľa s celým svetom na sociálnych sieťach a v jednotlivých mestách navštevuje stredné školy, kde rozpráva študentom o svojich potulkách svetom a nedočkavo prahne po ich zvedavých otázkach. V stredu 18. apríla 2012 prikráčal aj so svojim verným spoločníkom kočíkom na Gymnázium Jura Hronca na Novohradskej ulici v Bratislave, kde študentov zaujal svojimi príhodami.

foto: Izabela Malašenková

 

Štrajk očami študenta

03.12.2012

Keď učitelia na protestoch, či už minulý pondelok na Trnavskom mýte alebo v piatok pred Úradom vlády, zbadali svojich študentov, zaleskli sa im v očiach slzy, slzy dojatia a šťastia. Každý jeden z nich bol nadšený podporou od ich žiakov. Od žiakov, ktorým denno denne vštepujú do hláv ako správne žiť. Tie vďačné pohľady a úprimné úsmevy našich pedagógov mi [...]

Pre všetkých ľudí, ktorí nie sú „nuly“ a necítia sa ako „nuly“

02.12.2012

Študenti Gymnázia Jura Hronca zo Spojenej školy Novohradská sa rozhodli v prvý decembrový pondelok podporiť svojich učiteľov pestrým programom. Od desiatej hodiny sa budú v budove školy premietať zaujímavé filmy, predstaví sa školské divadlo a rozbehne sa výstava najoriginálnejších fotografií fotografického krúžku. S pedagógmi sa študenti stretnú aj pri scénickom [...]

Demokracia? Horšie ako Babylon! alebo Pohľad starovekého Aténčana na demokraciu na Slovensku

23.02.2012

U všetkých bohov! Kam som sa to dostal? Ako je možné že skoro 6 miliónov ľudí tvorí jeden štát? Veď tí sa nemôžu nikdy stretnúť a spoločne sa na niečom dohodnúť. Každý z nich je úplne odlišný niektorí sú až priveľmi bohatí, zatiaľ čo iní nemajú čo do úst dať. Namiesto toho aby sa každý rok striedali úrady sa skupinka zatrpknutých starnúcich [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Tatiana

Uvidíme čo sa z tohoto blogu vykľuje. Budem sa snažiť, aby si každý čitateľ našiel svoj druh slovíčka ktoré mu spríjemní deň a často sa bude vraciať na blog tatiana.blog.pravda.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 26917x
Priemerná čítanosť článkov: 3365x

Autor blogu

Kategórie