Založ si blog

Lobizmus

V súčasnosti má každý člen spoločnosti právo na slobodný prejav. Ktosi ho nevie použiť ale niektorí ho využívajú naplno, možno až príliš, neštítia sa povedať svoj názor na vec nech už ide o čokoľvek. A povedia to hocikomu, aj politikom. Tento proces sa čoraz častejšie označuje pojmom lobizmus.

Lobizmus je komunikácia (či už v ústnej alebo v písomnej podobe), ktorá má za účel ovplyvniť rozhodovanie orgánov verejnej moci. Je to metóda presadzovania záujmov určitej skupiny.

Je dôležité rozlišovať medzi lobizmom a korupciou. Zatiaľ čo lobizmus je legálny, korupcia je považovaná za trestnú činnosť. Predkladanie návrhov a argumentov je lobovanie, ale ak sa k tomu pridá nejaká materiálna odmena alebo výhoda, už sa nachádzame v ilegálnom pásme. Osoby vo verejnej správe sú odmeňovaní za presadzovanie záujmov verejnosti svojim platom, a ten nie je najnižší.

Lobista by sa mal identifikovať, oznámiť svoje záujmy a skupinu ktorú presadzuje. Dotknutý politik by mal tiež informovať o svojich stretnutiach s lobistami a o argumentoch, ktoré mu boli ponúknuté.

V USA je lobizmus spomenutý aj v zákone. Na Slovensku bola snaha o úpravu lobovania legislatívnou cestou, ale tento návrh zákona nebol schválený. Dôvodom boli veľké nedostatky v dešifrovaní záujmov a vo finančných priznaniach.

Využívanie lobizmu by sa malo zvýšiť najmä v oblasti samosprávy, pretože veľmi často sa môžeme stretnúť s rozhodnutiami, ktoré sú drvivej väčšine obyvateľstva proti srsti. Ak by sa predstavitelia otvorili verejnosti a začali načúvať ich názorom, argumentom a požiadavkám, hneď by bol svet krajší.

Lobizmus môžeme pozorovať aj v našej vrcholovej politike. Hlavnými predstaviteľmi sú často osoby staršieho veku, ktorí nemajú problém vysloviť svoj pohľad na svet. (http://www.zahorak.sk/images/stories/2010/maj10/ficov.jpg)   Ako vidieť, mladí ľudia sa majú stále čo od nich učiť.

Lobizmus je dobrá vec, ale netreba zabúdať na jeden veľmi dôležitý fakt – nech si lobisti lobujú koľko chcú, politik sa aj tak rozhodne podľa svojho rozumu.

Štrajk očami študenta

03.12.2012

Keď učitelia na protestoch, či už minulý pondelok na Trnavskom mýte alebo v piatok pred Úradom vlády, zbadali svojich študentov, zaleskli sa im v očiach slzy, slzy dojatia a šťastia. Každý jeden z nich bol nadšený podporou od ich žiakov. Od žiakov, ktorým denno denne vštepujú do hláv ako správne žiť. Tie vďačné pohľady a úprimné úsmevy našich pedagógov mi [...]

Pre všetkých ľudí, ktorí nie sú „nuly“ a necítia sa ako „nuly“

02.12.2012

Študenti Gymnázia Jura Hronca zo Spojenej školy Novohradská sa rozhodli v prvý decembrový pondelok podporiť svojich učiteľov pestrým programom. Od desiatej hodiny sa budú v budove školy premietať zaujímavé filmy, predstaví sa školské divadlo a rozbehne sa výstava najoriginálnejších fotografií fotografického krúžku. S pedagógmi sa študenti stretnú aj pri scénickom [...]

Okolo sveta po vlastných

22.04.2012

Len si tak kráča Tridsaťročný Ír James Thomas sa rozhodol prejsť 15 krajinami na 3 kontinentoch len s detským kočíkom a vlastným odhodlaním urobiť niečo veľké. Púťou sa snaží prilákať pozornosť ľudí na hladujúce deti v západnej Afrike a taktiež motivovať nových dobrovoľníkov k aktivite. Ochrannú ruku nad jeho cestou drží nezisková organizácia UNICEF, [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Tatiana

Uvidíme čo sa z tohoto blogu vykľuje. Budem sa snažiť, aby si každý čitateľ našiel svoj druh slovíčka ktoré mu spríjemní deň a často sa bude vraciať na blog tatiana.blog.pravda.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 26912x
Priemerná čítanosť článkov: 3364x

Autor blogu

Kategórie